Yaşam

Pink The Economist Çıktı Dedin: Barbie’den Warren Buffett Tarzı Finans Dersleri

Son günlerin taze ayrışması, Barbie ve Oppenheimer arasındaki gişe savaşlarıyla devam ediyor. Dünya ile aynı zamanda Türkiye’de de vizyona giren filmlerden biri olan Barbie, kapitalizm ve feminizm gibi eleştirilere maruz kalıyor. Aslında ikisi de değil. Forbes Dergisi’nde yer alan Barbie karakterinin yaşam tarzı üzerine yapılan analizlerle 3 ana konuda finans dersleri çizildi.

Kaynak:https://www.forbes.com/sites/ryandero…

Forbes Ekonomi Dergisi, başrollerini Margot Robbie ve Ryan Gosling’in paylaştığı “Barbie” filminden ders aldı.

64 yaşındaki dünyaca ünlü oyuncak karakterinin canlandırıldığı filmde, onun yaşam tarzından alınabilecek ‘finans’ dersleri Ryan Derousseau tarafından analiz edilirken, film dünya çapında 12 günde 774,5 milyon dolar hasılat elde etti.

Filmin gişe başarısını hatırlatan Hollywood’un beklemediği bir başarı olduğu belirtildi. Film sektörünün pandemi ve dijitalleşme ile başlayan sorunlarına değinilerek, Barbie’nin yaşam tarzından çıkarılabilecek dersler olduğu belirtildi.

Filmi izlemeyenler için spoiler uyarısı vererek Barbie filminden 3 maddede öğrenilen finans dersleri şu şekilde:

İlk Ders: Harcamalarınıza Dikkat Edin (Maliyetler)

Evden başlayalım: Görünüşe göre Barbie çok iyi bilinen, konut arzının çok sınırlı olduğu bir yerde yaşıyor. Konutun yaklaşık 10 milyon dolara mal olduğu tahmin edildiğinden, ‘böyle bir lüks içinde yaşamak’ kârlılık açısından dramatik sonuçlar doğurabilir. Evin ipotek ödemesinin, vergiler ve sigorta dahil olmak üzere ayda 110.000 doların üzerinde olacağı sonucuna varıldı.

InStyle’a göre Barbie’nin gardırobuna gelince, günlük elbiselerinden biri ve bir fiyonk 1.100 dolardan, partisi 20.000 dolardan fazlaya mal oluyor.

“Sık sık parti yapmak ve sık sık kıyafet değiştirmek ve tekrar giymemek yaklaşık 100 bin dolara mal olabilir.”

Neyse ki gıda enflasyonundan da etkilenmiyor. Gerçek yiyecek ve içecek almamak maliyetleri düşürür. Mali bağımsızlık söz konusu olduğunda, kabaca ve genel kabul gören bir hesaplama, yıllık giderlerini 25 ile çarparsak, bir daha asla çalışmaması için 63 milyon dolara ihtiyacı olduğu şeklindedir.

Bu hesaptaki harcamaları kısmanın işe yarayabileceği öneriliyor.

Eğitim şart! İkinci Ders: Eğitime Yatırım Yapın!

Mattel’e göre Barbie hayatı boyunca 200’den fazla meslek edinmiştir. Harcama ihtiyaçları göz önüne alındığında, sorun değil. İster astronot, ister cerrah veya bilgisayar mühendisi olsun, Barbie gerektiğinde baştan başlamaya istekli olduğunu göstermiştir. Maliyetleri yüksek olduğu için, bu tür maliyetleri karşılayabilmek için hayatta çok başarılı olduğunu varsaymak zorundayız.

Başarıya ulaşmak için öğrenci kredisi alıp almadığı kısmını bilmiyoruz ama değerli. Amerika Birleşik Devletleri’nde bu tür bir borç, mali bağımsızlığa ulaşma konusunda değerli bir yük getirmektedir.

“Birincisi, kendi eğitiminize yatırım yapmanın değeri var. Becerileri, sertifikaları ve hatta kariyerleri değiştirmek olsun, yapabileceğiniz en iyi yatırımlardan biri kendiniz için daha fazla fırsat yaratmaktır. Bu, maaşını artırmanın bir yolu.”

İkincisi, finansal olarak ne kadar bağımsızsanız, kişiliğinize, özlemlerinize ve yaşamdaki hedeflerinize daha uygun olan farklı meslekleri o kadar doğru bir şekilde keşfedebilirsiniz.

Son Ders: Ne İstediğinizi Bilin, Amaç Belirleyin!

Biraz spoiler(!), Barbie sineması onun hayattaki amacını bulma arayışıdır. Barbie için bu, Barbie Ülkesinde yaşamanın sonuyla başa çıkmak olabilir. Senin için aslında hayatta değerli olanı bulmaktır.

Bu ister seyahat etmek, ister arkadaşlarla daha fazla zaman geçirmek, hevesli olmak veya herhangi başka bir rastgele amaç olsun, neyi başarmak istediğinizi anlamak, size mali durumunuzla bunu başarmanın bir yolunu verecektir.

Bunu yaparak kesin somut hedefler geliştirebilirsiniz. Yatırım, tasarruf ve harcama bir amaç için yapılır. Finansal bağımsızlığın veya kolay hedefler belirlemenin bedeli: Parayı nasıl, ne ve neden harcayacağının farkında olmak.

Barbie nedenini bulabilir veya bulmayabilir (bunu kendin bulman gerekecek), ama kendi finansal yolculuğun en baştan başlamalı, böylece mevcut stratejilerini, harcamalarını ve boş zamanlarını buna göre şekillendirebilirsin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu