Haber

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, karbon emisyonlarını azaltmak için kendi politikalarını izleyecek

Çin Devlet Lideri Xi Jinping, iklim krizinin en büyük nedenlerinden biri olan karbon salınımını azaltmak için kendi politikalarını izleyeceklerini söyledi.

Xinhua ajansının haberine göre, çevre koruma konulu ulusal bir konferansta konuşan Xi, Çin’in iklim politikalarını ele aldı.

Çin’in 2030 prestijiyle karbon salınımını azaltma ve 2060 yılına kadar karbon nötr olma hedefini hatırlatan Xi, bu hedeflerin “sarsılmaz” olduğunun altını çizdi.

Xi, “Ancak bu hedefe ulaşmanın yolu, yöntemi ve hızı bizim tarafımızdan belirlenmeli ve asla başkalarından etkilenmemelidir” dedi. söz konusu.

Başkan Xi’nin, iklim krizini görüşmek üzere Çin’e giden ABD’nin İklim Özel Temsilcisi John Kerry’nin ziyaretinin ardından bu açıklamaları yapması dikkat çekti.

İklim değişikliği sorunu “bağımsız” ele alınmalı

Öte yandan Kerry, ziyaretinin son gününde Çin Devlet Başkan Yardımcısı Han Cing ile bir araya geldi.

The Guardian’ın haberinde Kerry, iklim değişikliğinin “evrensel bir tehdit” olduğunu vurgulayarak, ABD ve Çin’in ortasındaki siyasi görüşmelerden ayrı tutulması gerektiğini söyledi.

İki ülke arasındaki karamsarlığın farkında olan Kerry, iklim değişikliğinin analizinde dünyanın en büyük ekonomilerinin birlikte çalışması ve “bağımsız” bir sorun olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

İklim işbirliği “Çin-ABD siyasi ilişkileri dışında yapılamaz”

ABD’nin İklim Özel Temsilcisi Kerry, 17 Temmuz’da başlayan ziyareti kapsamında Çinli mevkidaşı Xia Jinhua, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi ve Çin Başbakanı Li Chiang ile bir araya geldi.

CNN’in haberine göre Kerry, Vang ile yaptığı görüşmede iklim sorununun çözümünde işbirliği konusunda “farklılıkların somut ilerlemenin önüne geçmesine izin verilemez” dedi.

Wang ise iklim iş birliğinin Çin ile ABD arasındaki siyasi ilişkilerden ayrı düşünülemeyeceğini belirterek ABD’ye “Çin’e karşı akılcı, pragmatik ve pozitif bir politika” izlemesi çağrısında bulundu.

İki ülke arasındaki iklim görüşmeleri, eski ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin 5 Ağustos 2022’de Çin topraklarının bir parçası olduğunu savunduğu Tayvan’a yaptığı ziyaret üzerine odaklanmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu