Anne adayları nelere dikkat etmeli? Hamilelikte yapılması ve yapılmaması gerekenler…
Hayatın yeni bir evresini oluşturan hamilelik dönemi, bir bebek büyütmenin ve ona sağlıklı bir gelecek vermenin heyecanıyla insanın hayatını doğrudan etkiler. Bebek için hamilelik döneminde başlayan her türlü hazırlık aslında annenin hayatını şekillendirir. Bu yazımızda hem anne adayı hem de bebek sağlığı için dikkat edilmesi gerekenleri sıralayacağız.
HAMİLELİKTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Diyetinize dikkat edin!
Hamilelikte sağlıklı beslenmek, bir yandan anne adayının vücut sağlığı için değerliyken, diğer yandan bebeğin gelişimine ve büyümesine yardımcı olur. Bu dönemde bebeğinizle birlikte alacağınız kiloları sağlıklı bir şekilde kontrol altında tutabilmek için hamileliğinizi ve bebeğinizi destekleyecek besinlere öncelik verilmelidir. Bol su içmenin yanı sıra tahıllı gıdalar, meyve, sebze ve protein yönünden zengin besinler öğünlere eklenmelidir.
Egzersiz yapmak!
Fit olmak sağlıklı kalmak kadar değerliyse hamilelikte de çok değerlidir. çok zorlayıcı değil Hamilelik egzersizleri günlük rutin programa dahil edilmelidir. Hamile pilatesi gibi düzenli yapılan egzersizler sayesinde bir yandan formda kalabilir, diğer yandan vücut sağlığınızı güçlendirebilirsiniz. Günlük yürüyüşler, yüzme gibi egzersizler gebenin hem beden hem de ruh sağlığını olumlu yönde etkiler. Ancak dikkat edilmesi gereken bir konu var ki, doktorunuza danışarak bir antrenman rutini oluşturmalısınız.
Alkol ve sigaradan uzak durun!
Hamilelikten önce bırakmanız gereken kötü alışkanlıklarınızın başında gelen sigara ve alkolden uzak durmalısınız. Birçok araştırmaya göre alkol, sigara ve yasadışı uyuşturucu kullanımı düşük, ölüm, erken doğum ve komplikasyon olasılığını artırmaktadır.
Enfeksiyonlara dikkat!
Hamilelik sırasında karşılaşabileceğiniz bazı hastalıklar ve enfeksiyonlar bebeğin sağlığını da etkileyebilir. Bu nedenle hamilelik döneminde enfeksiyon riskinin yüksek olduğu ortamlardan kaçınmalısınız. Eğer bir enfeksiyon kaptığınızı düşünüyorsanız doktorunuzu bilgilendirmeli ve yönlendirmelerine dikkat etmelisiniz.
Ağır ve yorucu işlerden kaçının!
Genelde kadınlar hamileliğin son dönemlerine kadar çok ağır ve zorlayıcı olmama kuralı ile çalışma hayatına devam ettiklerinde psikolojik olarak daha olumlu bir hamilelik süreci yaşarlar. Ancak çalışma saatlerinin ve iş yükünün makul olmasına özen gösterilmelidir. Zor çalışma uygulamaları ve kimyasallara veya radyasyona maruz kalma, hamile kadın ve bebeğin sağlığı için tehlikelidir. Bu nedenle hamilelik döneminde çalışma koşullarına dikkat etmek gerekir.
Sırt ağrısına dikkat!
Hamilelerin %70’inde belli bir oranda bulunan sırt ağrısı, çok fazla esneme veya yorgunluk, fazla eğilme, ağır kaldırma veya yürüme sonrasında görülür. Fazla kilolu olmak da sırt ağrısını artırır. Ağrılı kadınlar eğilmeden çömelerek, otururken sırtlarını yastıkla destekleyerek ve yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınarak ağrıyı azaltabilirler.
Mide yanmasına dikkat!
Progesteron hormonu nedeniyle mideyi yemek borusundan ayıran kapakçık etkilenir ve bu hormon nedeniyle kapakçık gevşer. Sonuç olarak, mide suyu yemek borusuna kaçar. Mide içeriğinin yemek borusuna kaçması anne adayını rahatsız edebilir. Az ve sık yemek yiyerek, eğilmekten ve düz yatmaktan kaçınarak hafifletilebilir. Gerekirse ilaç tedavisine başlanabilir.
Kişisel Bakımınıza Önem Verin
Hayatın her döneminde değerli olan kişisel bakım, hamilelik döneminde iki kat daha önemlidir. Çünkü bu dönemde vücutta pek çok değişiklik olur ve buna bağlı olarak günlük rutinler de değişir. Tüm bu değişikliklere uyum, daha sağlıklı ve huzurlu bir hamilelik dönemi geçirmeye yardımcı olur.
Örneğin, doktorunuz hamilelik sırasında veya öncesinde folik asit kullanımını tavsiye ettiyse, bunu günlük rutininizden kaçırmamalısınız. Yine bu dönemde hamilelik çatlakları için farklı kremler tercih etmeniz gerekebilir. Son olarak günlük bakım için tercih ettiğiniz krem ve kişisel bakım ürünlerinin içeriğinin de uygun olması gerektiğini göz önünde bulundurmalısınız.
Uykusuzluk ve yorgunluğa dikkat!
Gebeliğin erken evrelerinde birçok kadın yorgunluk ve uykusuzlukla baş eder. Progesteron hormonunun uyku getirici etkisi vardır ve REM uykusu denilen uykunun kalitesi düşer ve dinlenmiş bir şekilde uyanırsınız. Sonuç olarak, sabah bulantısı meydana gelir. Gün içinde kısa şekerlemeler ve yatmadan önce hafif rahatlatıcı ilaçlar yardımcı olabilir.