Haber

Sultanahmet Camii 406 Yıldır Şehrin Kalbinde Mühür Olarak Duruyor

Türk-İslam medeniyetinin en zarif eserlerinden biri olan ve şehre damgasını vuran Sultanahmet Camii, Osmanlı’nın 16. Padişahı Sultan I. Ahmed tarafından Mimar Sinan’ın öğrencisi Sedefkar Mehmed Ağa’ya yaptırılmıştır. İstanbul’un 7 zirvesinden ikincisinde 1609 yılında yapımına başlanan ve 7 yıl 5 ay 6 günde yapımı tamamlanan cami, 9 Haziran 1617’de ibadete açılmıştır. “Klasik dönemin son büyük camisi” olarak nitelendirilen cami, medreseler, hünkar sarayı, arasta, dükkânlar, hamam, sebil, sebiller, türbe, hastane, sıbyan mektebi, imarethane ve kiralık odaları içerecek şekilde inşa edilmiştir. bazı yapıların günümüze ulaşamadığı bilinmektedir. . Sultanahmet Camii, 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklendi.

2017 YILINDA BAŞLANGIÇ ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 6 Temmuz 2017 tarihinde 6’ncı onarımına başlanan “Sultanahmet Camii Koruma ve Restorasyon Çalışmaları” projesi, bugüne kadar 5 kez restore edilen Sultanahmet Camii’nde tamamlandı. Cami bugün Ramazan Bayramı’nın ilk gününe denk gelen Cuma namazı ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla ibadete açılacak. Cemaati ile yeniden buluşacak olan Sultanahmet Camii ve külliyesi FPV drone ile görüntülendi.

406 YILDIR ŞEHRİN KALBİNDE MÜHÜR

Sultanahmet Meydanı’nda Sultanahmet Camii’nden Ayasofya-i Kebir Camii-i Şerifi’nin önünden süzülerek süzülen drone, İstanbul ve Tarihi Yarımada manzarasıyla başlıyor. Sultanahmet Camii’nin kubbe ve minareleri ile avlusunun görüntüleri, 406 yıldır şehrin göbeğinde bir mühür gibi duran caminin ihtişamını gözler önüne seriyor.

BATI TARAFINDAN “MAVİ CAMİ” DEDİ

Süslemelerinde kullanılan mavi esaslı çiniler, klasik Türk-İslam sanatında yer alan rumi, hatai, pençe, bulut ve yaprak motifleri ile görseller caminin ihtişamını göstermektedir. Cami, mavinin hakim olduğu kalem işleri ve vitrayın sağladığı parlaklık nedeniyle Batılılar tarafından “Sultanahmet Camii” olarak anılır.

İşte tamir edilen camiden kareler;

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu