Cumhurbaşkanı Erdoğan start verdi, Kahramanmaraş’ta ilk temeller atıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan start verdi, Kahramanmaraş’ta ilk temeller atıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Şehirlerimiz daha güzel ve depreme dayanıklı hale gelecek”
KAHRAMANMARAŞ – Kahramanmaraş merkezde 3 noktada Kentsel Dönüşüm Toplu Temel Atma Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telekonferansla katıldığı programla gerçekleştirildi. Toplam 9074 konut ve 231 işyeri için bugün ilk hafriyatın vurulduğu programda, depremlerde en çok yıkılan Azerbaycan Bulvarı, Trabzon Caddesi ve Hükümet Bulvarı üzerinde binalar yapılacak.
“Maraş’ın üçte biri yaşanmaz hale geldi”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, canlı temasla katıldığı kentsel dönüşümün temel atma töreninde açıklamalarda bulundu. “Yüzyılın afeti olan depremlerin üzerinden 6 aydan fazla zaman geçti. Sadece ülkemizin değil, insanlık tarihinin en yıkıcı doğal afetlerinden birini yaşadık. Depremden kurtulan illerimizi çeşitli vesilelerle ziyaret ettik. Deprem ve devletimizin tüm imkanlarıyla yanınızda olduk. Deprem ve ihtiyaçları konusunda yürütülen çalışmalar” dedi. Bulgularımıza göre Maraş’ın yaklaşık üçte biri yaşanmaz hale geldi. Kahramanmaraş’ta yapılacak deprem evi sayısı 19 bin 418. Köy evleri ve ahırlarla birlikte bu rakam 29 bin 47’ye ulaşıyor. Zelzele bölgesinde toplam 680 bin konut ve 170 bin ahır, depo ve iş yeri yapılacak” dedi.
“Yerinde dönüşüm ile ekonomicanlanacak, istihdam artacak”
6 Şubat’ta insanlık tarihinin en yıkıcı doğal afetlerinden birinin yaşandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “319 bin konutu deprem bölgelerinde bir yıl içinde yapıp hak sahiplerine teslim etmeyi hedefliyoruz. sözümüzün hakkını veriyoruz, söz verdiğimiz gibi bu sözümüzü de tutacağız.Şu ana kadar deprem bölgelerimizde yaklaşık 180 bin konut için ihale yapıldı.Zemin etüdü yapılan bölgelerde inşaatlarımız hızla artıyor. Vatandaşlarımızın taleplerini karşılamak için yerinde dönüşüm projesini başlattık. 160 binden fazla insanımız yerinde dönüşüm için başvurdu. Bu vatandaşlarımızın ortasında 20 bini aşkın Kahramanmaraşlı kardeşimiz var. şantiye dönüşümü “Proje ile hem inşaatlar hızlanacak, hem ekonomi canlanacak, hem de yeni istihdam yaratılacak. Depremle yıkılan şehirlerimizi alt yapısı ve üst yapısıyla daha ihtişamlı, daha güçlü ve daha ferah bir vaziyette yeniden inşa edeceğiz” dedi.
“Bugün ilk kazmayı vurduk”
Yaşanan afetin alınması gereken önlemleri hatırlattığını ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kentsel dönüşüm projeleriyle yurt genelinde 3,3 milyon konutun yapılmasını sağladık. 20 milyona yakın insanı imam evlerine kavuşturduk. Türkiye genelinde 6,5 milyon konutu hızla dönüştürmeyi hedefliyoruz ve inşallah bunları da tamamladığımızda şehirlerimiz hem güzelleşir hem de depremlere daha hazırlıklı olur. Kahramanmaraş merkezde 3 noktada, Pazarcık ilçesine bağlı 2 köye, Türkoğlu ilçesine bağlı 1 köye ve Pazarcık’ta küçük sanayi sitesi olmak üzere 7 bölgeye daha inşa edilecek. Bugün toplam 9074 konut ve 231 işyerinin ilk kazısını yapıyoruz ve bu konutlardan 913 adedi hayırseverlerimiz tarafından yapılacak.”
“Biz üzerimize düşeni yapıyoruz”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “11 ilimiz bu depremden doğrudan etkilendi ve 14 milyon vatandaşımız bu zarardan zarar gördü. 1 milyon 905 bin kardeşimiz evinden uzakta, biz de evlerinden uzaktayız. 320 bin aileye de yardım yapıyoruz.Hükümet ve bakanlık olarak önceliğimiz deprem bölgelerinde sağlıklı evler yapıp sonra bu vatandaşlarımızı evlerine nakletmek ve huzur içinde yaşamalarını sağlamak.Bu meskenleri bitirene kadar burada olacağız. ve depremzedelerde huzur içinde oturun.Siz bize dua edip “haklı olalım” diyene kadar biz burada olacağız.Biz üzerimize düşeni yapıyoruz ve inanıyorum ki Allah doğru niyetle yola çıkanların, çabalayanların yardımcısıdır. , ve mücadele.”
Bakan Özhaseki yaptığı konuşmada, “İl merkezini imara kapatmak, o şehrin ölüm fermanını imzalamaktır. Bilim adamlarımız aylarca uğraştı ve sonunda şehir merkezini imara açabiliriz dediler. Ancak bu böyledir.” fay hatları ve fay kırıkları olan alanlarda değil.Doğa ile savaşmanın bir yoludur.Doğa ile savaşmanın anlamı yok,o güce karşı durulmaz.Olayların olduğu yerlerde 60 metrede katları boş bırakacağız. fay hatlarıdır.Şehir merkezlerinde yapılan yapılarda 15 metrelik kazık yer altına çakılacaktır.Daha sonra sert yerler aşağı inilecek ve sert yer bulunduktan sonra inşaat yapılacaktır.En az “1 kat” veya bodrumda 2 kat yapılacak, üstü 4 katı geçmeyecek. Bu kurallara uyarsak geleceğimiz parlaktır. Bu kurallara uyarsak Allah’ın izniyle hiçbir şey olmaz.”
Devlet ve milletin ortaklığıyla deprem bölgesindeki kentleri ayağa kaldıracaklarını belirten Bakan Özhaseki, “Bir yandan konutlar yapıyoruz, bir yandan da Kahramanmaraş meydanını oluşturacağız. Burada yapılan binalar her yere örnek olsun diye ama bundan sonraki süreçte görev vatandaşlarımıza düşüyor.Burada oturuyorsanız oturun anlaşın ortak hesap açın biz size destek olalım.Önce inşaatlara başlarsanız biz yaparız. inşaatta sizlere destek olmaya devam.Bundan sonra da sizlerin emekleriyle bu şehirleri ayağa kaldıracağız.Bu bahiste bir çizgimiz var, asla taviz vermeyeceğiz.Öncelikle “Bir daha hiçbir bina fay kırılmaları üzerine yapılmayacak. İkincisi dere yataklarında, dibi çürümüş yerlerde, sıvılaşma olan yerlerde artık yapılaşma olmayacak. Mühendislik hesapları yapılırken uygulama alanında sıfır toleransla yolumuza devam edeceğiz” dedi.